Centenar prof. Panaite MAZILU

AICR anunță cu profund regret stingerea din viață joi, 21 mai 2015, a profesorului emerit Panaite Mazilu, membru de onoare al Academiei Române, Presedinte de Onoare a Asociatiei Inginerilor Constructrori din Romania.
Asociația Inginerilor Constructori din România a organizat in data de 20 martie 2015 aniversarea d-lui Profesor Universitar Emerit Inginer Panaite MAZILU, membru de onoare al Academiei Române la implinirea varstei de 100 de ani.
Evenimentul a avut loc in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București, Calea Victoriei nr. 88, sector 1, Bucuresti.
Pe 21 martie 2015, profesorul Panaite Mazilu a împlinit fix 100 de ani, iar familia, prietenii, discipolii, colegii i-au fost, ca de obicei, alături.
(puteti viziona fotografii din timpul desfasurarii evenimentului accesand link-ul http://p-c.ro/Mazilu100)
(puteti viziona fotografii din timpul desfasurarii evenimentului din data de 17 martie 2015 desfasurat in Aula Academiei Romane accesand link-ul http://p-c.ro/Mazilu100AR/)
Domnul Panaite Mazilu este o somitate în domeniul lui, un o inginer în adevăratul sens al cuvântului, un profesor, și nu orice profesor, ci profesorul contructorilor din România, care a spart tiparele greoaie ale teoriei construcţiilor existente la acea vreme.
A realizat lucrări îndrăzneţe şi unicate cum sunt atelierul pentru depoul Bucureşti, triaj Chitila, halele pentru rafinăria Muntenia-Braşov, Aerogara Băneasa, Teatrul Municipal din Braşov. Clădirea Aerogării Băneasa a constituit la vremea respectivă un unicat şi un model al felului de a crea o clădire elegantă, dar şi funcţională. Între ani 1949-1954 a condus direct proiectarea structurii de rezistenţă a combinatului Presei fostă Casa Scânteii, unde s-a folosit pentru prima dată metoda de calcul la rupere. Nu poate fi găsită o construcţie din categoria celor de importanţă majoră, în special în Bucureşti, care să nu fi trecut prin filtrul fin al lui. Amintim doar Teatrul Naţional, Sala Palatului, Palatul Parlamentului.
După cutremurul din 4 martie 1977, coordonează în calitate de expert proiectele de consolidare a Cazinoului din Sinaia, Castelul Peleş, Tribunalului și Teatrului din Focşani, cupolei Facultăţii de Drept, complexului Bucur Obor, precum şi expertizarea a numerose clădiri din Bucureşti şi din ţară. Dintre toate laturile activităţii sale însă, latura didactică, de profesor universitar este cea care se impune a fi subliniată.
DC News
http://www.dcnews.ro/panaite-mazilu-un-mare-dascal-al-constructorilor-romani-la-100-de-ani-interviu-video_470866.html